Skip to main content

Privatna zdravstvena ustanova - FONTIS - Ordinacija za internu medicinu

Odgovaramo...

Zašto i kako nastaju akne?

Akne nastaju u lojnim žlijezdama. Na mjestima gdje nema lojnih žlijezda (na primjer, na očnim kapcima) nema ni pojave akni. Broj lojnih žlijezda na različitim mjestima na licu i tijelu varira. Gdje su lojne žlijezde brojnije tu se miteseri i akne češće javljaju. Neki od uzročnika nastajanja akni jesu sljedeći:

  • Povećana masnoća kože (hiperseboreja), slabi androgeni, uglavnom porijeklom iz nadbubrega selektivni su uzročnici povećanog mašćenja kože
  • Genetski faktor - akne se javljaju kod za to predisponiranih osoba
  • Psihogeni faktor - ima uticaja u patogenezi akni

Zdrava lojna žlijezda funkcioniše tako što u normalnim fiziološkim količinama izlučuje loj po površini kože i daje joj lijep i zdrav izgled. Za nastajanje akni odgovorne su promjene na lojnoj žlijezdi, koje su odraz određenih unutrašnjih funkcija organizma karakterističnih za mlade osobe oba pola u periodu puberteta i adolescencije, koje se mogu javiti i kasnije. Aktivnost polnih hormona, genetska predispozicija, stres i stalna nervna napetost povećavaju masnoću kože, dovode do njenog zadebljanja, izazivaju zatvaranje lojnih žlijezda, a samim tim i pojavu mitesera. Oni se vide kao tamne mrlje ili izbočine na koži i preteče su akni. Kada se zbog stvorenog mitesera lojna žlijezda zatvori, ona ne može više da izlučuje loj na površinu kože. Usljed toga počinje da se uvećava ispod kože (da bubri), a na spoljašnjem dijelu nastaje gnojavi vrh - pustula. Mehanizam ovog procesa još uvijek je predmet istraživanja. U daljem procesu akne mogu preći u teže stadijume, sve do onih najtežih – acne conglobata – koje za sobom ostavljaju ožiljke na koži. Otkloniti uzročnike stvaranja mitesera nije moguće. Ipak, moguće je da se pridržavanjem određenih mjera spriječi nastanak akni a samim tim i njihove posledice. Tretman se sastoji u tome da se zatvorene lojne žlijezde otvore i time dovedu u normalno stanje.

Da li akne podjednako pogađaju oba pola?

Akne se javljaju kod oba pola, ranije kod djevojčica. Kod muškaraca su zastupljenije na leđima i jačeg su intenziteta.

Na koji način se čisti koža lica?

Zdrava, normalna koža ima hemijski ujednačenu sredinu, i to blago kisjelu. pH sredina se kreće oko 5,5 što spriječava da se na njoj nasele i namnože patološke klice. Kisjeli plašt kože se narušava usljed patoloških promjena kao i usljed češćeg pranja kože alkalnim sapunima i deterdžentima. Iz tog razloga neadekvatna higijenska sredstva sa lošom pH sredinom remete prirodnu ravnotežu kože. Mi preporučujemo da se lice temeljno čisti mlijekom za čišćenje lica, kojim se istovremeno odstranjuje i šminka.

Da li stres utiče na pojavu akni?
Da, on može biti uzročnik nastanka akni.
Da li stalna napetost utiče na pojavu akni?
Da, i ona može biti uzročnik nastanka akni.
Kako sunčanje utiče na akne?

U većini slučajeva umjereno sunčanje blagotvorno djeluje na akne. Slično dejstvo ima i morska voda.

Da li treba istiskivati sadržaj akni?

To se ne preporučuje, jer dovodi do komplikacija i težeg i dužeg liječenja.

Dužina i uspjeh liječenja

Zavise od slučaja do slučaja, odnosno od stadijuma akni u kom je liječenje započelo. Za uspješno liječenje akni važno je i strpljenje pacijenta jer liječenje obično traje 3-6 mjeseci a nekad i mnogo duže, u zavisnosti od stanja koje je postojalo kada je liječenje započelo. Za uklanjanje ožiljaka nastalih zbog neliječenih ili pogrešno liječenih akni potrebno je duže vrijeme (čak i do dvije godine), u zavisnosti od dubine ožiljka.